Ik heb geen verstand van aanbestedingen in de bouw, maar ik bood aan dat ik hun aanbod wel eens wilde lezen. Ik vroeg hem ook de documenten van de opdrachtgever door te sturen, waaronder het programma van eisen. Dat las ik eerst. Vervolgens bekeek ik het plan van aanpak van het bouwbedrijf en vergeleek het met het eisenpakket van de opdrachtgever.

 

En wat viel op? In het plan van aanpak stonden de eisen niet allemaal expliciet benoemd en werden ze niet in dezelfde volgorde besproken als in het programma. Voor de opdrachtgever zou het zo lastig worden om te controleren of het voorstel wel voldeed aan alle eisen. Dit was heel eenvoudig te verhelpen. Ik paste het plan zo aan dat het wel duidelijk het programma volgde.

 

Bovendien stond er ergens in een voetnoot een goed idee om delen van het gebouw die hetzelfde waren ook gelijktijdig te bouwen omdat dit tijd en geld bespaarde. Dit plaatste ik duidelijk vooraan in de tekst. Het was een gemiste kans om over zo'n sterke besparing alleen in een voetnoot te vertellen.

 

De projectleider kon zich vinden in mijn suggesties. Hij vulde het gewijzigde plan aan met de laatste cijfers en details en zo ging het naar de opdrachtgever. Een hele tijd hoorde ik niets, maar toen kreeg ik een telefoontje. De champagne kon open. Ze hadden de opdracht. Toch mooi hoe zoiets eenvoudigs als de opbouw van een tekst, kan meehelpen bij het krijgen van een opdracht in de bouw.